Pages

Jan 18, 2007

Θα φααααααμε, θα πιούυυυυυυμε

και νηστικοί θα κοιμηθούμε.
Θείε μου θειούλη μου, μπάρμπα μου μπαρμπούλη μου
Σου λένε Πα, σου λένε Πάτρα Πειραιά
- Γεια οσυ μπαμπάκο - Γειά σου οικογένεια
-Βρε έβγα έξω - Όχι περιμένω ενοικιαστές, δυο κατσαρίδες και ένα ποντικό
- Βρε έβγα έξω - Κοιμάμαι - Τι κοιμάσαι αφού μου μιλάς - Κοιμάμαι, έχω τα μάτια μου κλειστά

Ναι για όσους έχουν κλείσει τα πρώτα -άντα αυτές οι ατάκες είναι γνωστές, οι περισσότεροι από εμάς κολλούσαμε την μύτη μας στην τηλεόραση για να δούμε το Θέατρο Σκιών του Σπαθάρη και τους ήρωες του, Τον Καραγκιόζη, τον Χατζαβάτη, τον Μπαρμπαγιώργο, τον Νιόνιο, τον Μορφονιό και τους άλλους ήρωες του.

Ανατρίχιασα χτες όταν άκουσα το γνωστό καμπανάκι να χτυπά. Τα φώτα έσβησαν και να σου η παράγκα του Καραγκιόζη αριστερά και το Σεράι δεξιά. Καλαματιανό και να σου η οικογένεια έξω χορεύοντας.

-Πως πάτε στο σχολείο;
-Με τα πόδια μπαμπάκο!. Σφαλιάρα στο Κολιτύρι για την εξυπνάδα του
-Σε ποια τάξη είσαι;
-Στην πρώτη από δεξιά. Ξανά σφαλιάρα
-Τι τάξη πας ρε παιδί μου;
-Πήγαινα στην τρίτη
-Ναι...
-Και τώρα πάω στην Δευτέρα
-Με την όπιστεν τις πας τις τάξεις; Τι θα κάνεις με το σχολείο
-Θα πάω στην Τετάρτη
-Ναι...
-Μετά στην Πέμπτη
-Ναι...
-Μετά στο Γυμνάσιο
-(Συγκινημένα) Μπράβο παιδάκι μου
-Μετά στο Λύκειο
-Μπράβο παιδάκι μου..
-Μετά στο Πανεπιστήμιο
-(Σχεδόν κλαίει) μπράβο παιδάκι μου
-Μετά στην Αγγλία για Μάστερ
-Και μετά παιδί μου;
-Μετά θα γυρίσω στα Χανιά και θα γίνω σερβιτόρος! (Άπειρο ξύλο)


Ένιωθα ότι ήμουν σε άλλη χρονοζώνη όσο κρατούσε η παράσταση στο Ψυχαγώγιο, στο μεζεδοπωλείο-θέατρο σκιών του Νίκου Μπλαζάκη. Εκπληκτική φωνή, πανέμορφες φιγούρες οι οποίες στόλιζαν την σκηνή αλλά και τους τοίχους, ένας μάστορας του είδους.

Αν δεν έχετε παρακολουθήσει μια ζωντανή παράσταση κάντε το, πάρτε και τα παιδιά σας μαζί να τα ξεκολλήστε από την τηλεόραση, είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν κοστίζει τίποτα μπροστά σε αυτά τα οποία χαρίζει απλόχερα: γέλιο, ιστορία, ηθικές αρχές και διδάγματα




***
Ότι θέλατε να ξέρετε για τον Καραγκιόζη και φοβόσασταν να ρωτήσετε

Τα πάντα για τον Καραγκιόζη

3 comments:

Anonymous said...

Πολυ ομορφο post, με ταξιδεψε σε αλλες εποχες, και χαιρομαι να ακουω πως καποιοι ακομη θυμουνται τον Καραγκιοζη! Μαλιστα εδω στη Θεσσαλονικη, υπαρχει ακομα ενας πλανοδιος Καραγκιοζοπαιχτης με την αυτοσχεδια σκηνη του και τις πανεμορφες φιγουρες του, που συχνα-πυκνα δινει παραστασεις στην πλατεια Αριστοτελους...Δυστυχως δεν διαφημιζει ποτε αυτες τις παραστασεις, και πρεπει να ειναι κανεις πολυ τυχερος και να τον πετυχει περνωντας απο κει. Παντως οσες φορες μου ετυχε να τον δω, εκατσα στα γρασιδια και παρακολουθησα ολη την παρασταση - αφηνωντας δουλειες και ραντεβου - γελωντας αλλα και αναπολωντας... :D

Anonymous said...

Πωπω τι μου θύμησες τώρα!! Μου άρεσε πολύ ο Καραγκιόζης, παρακολουθούσαμε ανελλιπώς. Μάλιστα με την αδερφή μου, είχαμε πάρει και στο σπίτι να φτιάξουμε φιγούρες για να παίζουμε παραστάσεις.

Anonymous said...

Εγώ έχω ηχογραφημένες παραστάσεις και τις ακούω συχνά πυκνά. Με αυτόν μεγαλώσαμε και στην τηλεόραση και στις γειτονιές όπου παίζαμε κι εμείς καραγκιόζη. Είμουν απο τους τυχερούς που είδαν τον Σπαθάρη ζωντανά να παίζει. Απίστευτη απόλαυση. Εάν θέλετε να στείλω καμία παράσταση ηχογραφημένη ή κινηματογραφημένη πείτε τό (Χρήστο):)

Το Ψυχαγωγίο κάθε πότε έχει καραγκιόζη;

A wise saying

Home is where your heart is