Pages

Dec 19, 2006

Ο Μορμόλης

τι είναι ο Μορμόλης; γιατί είναι σύμμαχος των παιδιών και γιατί φοβίζει τους μεγάλους; Πώς καταφέρνει να αναστατώσει μια ολόκληρη πόλη; Γιατί οι μεγάλοι θέλουν να τον τον σβήσουν από το χάρτη; Πώς ξεφεύγει ο Μορμόλης και δεν μπαίνει στα καλούπια τους, και τελικά, γιατί ο Μορμόλης είναι μαγικός;

θεατρική παράσταση για παιδιά του γερμανού Ράϊνερ Χάχφελντ που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στα seventies από την παιδική σκηνή του Γιάννη Φέρτη και της Ξένιας Καλογεροπούλου. Τα σκηνικά ήταν του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσική του Γιάννη Σπανού, την Μάντα έκανε η Τάνια Τσανακλίδου και τον Ρίκυ ο Χρήστος Βαλαβανίδης.

Αξεπέραστες οι ατάκες στα τραγούδια του έργου.

Σταχυολόγημα:

"Ο Μορμόλης ό,τι κάνει, θα το κάνει μια χαρά,
κι αν δεν θέλουν οι μεγάλοι,
εμείς δεν δίνουμε παρά"

"Ο Μορμόλης, η Μορμόλης
είναι το στοιχείο της πόλης"


"Δεν το λέμε εμείς.
Ο Μορμόλης το λέει!"


Ο αριστερών πεποιθήσεων Χάχφελντ, μαζί με φίλους, πίστευαν ότι τα παιδικά έργα που παίζονταν τότε ήταν πολύ απλουστευτικά, με πριγκίπισσες και νεράιδες και αποφάσισαν να γράφουν και να ανεβάζουν έργα που θα οδηγουν στην πολιτική συνειδητοποίηση των παιδιών. Πρότυπό τους είχαν ένα παρόμοιο παιδικό θέτρο που είχε ιδρύσει μια τύπισσα στη Μόσχα, που πάλι είχε στόχο την πολιτική συνειδητοποίηση των παιδιών (μιλάμε για εποχή ψυχρού πολέμου τότε, έτσι; ). Επίσης, διεκήρυσσαν ότι στόχος τους ήταν η Emanzipation των παιδιών...Το πιο επιτυχημένο έργο του ήταν ο Μορμόλης, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίχτηκε σε πολλές χώρες τις δεκαετίες 60, 70, άντε και αρχές 80 που το είδα κι εγώ. Τότε είχε γίνει πανικός στη Γερμανία, γιατί οι συντηρητικοί τούς κατηγορούσαν ως "κομμουνιστικούς διαφθορείς παιδιών", πράγμα που εκτόξευεσε τα εισιτήριά τους στα ύψη.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούσετε τον Μορμόλη από εδώ:

http://media8.filewind.com/g.php?filepath=868

10 comments:

enteka said...

τι ενδιαφέρον! είχα το δίσκο όταν ήμουν μικρός και πρέπει να παραδεχτώ ότι με φόβιζε λίγο - δε θυμάμαι γιατί, έπαιζε ένα σφύριγμα ή κάνω λάθος;

Anonymous said...

Πωπωω. Το'χω σε βυνίλιο αυτό. Παιδάκι αριστερής οικογενείας κι εγώ. :P

Anonymous said...

Άπαιχτος ο Μορμόλης!! Τους είχαμε τρελάνει τους γονείς μας!!!Όλο αυτό τραγουδάγαμε!!"Κι όποιος κλαίει και πονάααα ο Μορμόλης τον τσιμπάααα!!!"
Τον έχω ακόμα τον δίσκο!

Anonymous said...

grue κι εγώ τα ίδια:) Κλασσικός ο Μορμόλης και μακάρι τα παιδιά μας να μεγάλωναν με κάτι τέτοια...

Anonymous said...

Φίλε Χρίστο, έκατσα και άκουσα όλον τον Μορμόλη μόλις τώρα για πρώτη φορά μετά από καμιά 20αριά χρόνια. Σε ευχαριστώ παααρα πολύ που μου ξύπνησες παιδικές όμορφες μνήμες. Ήχοι και στίχοι που είχαν μείνει βαθιά χαραγμένοι στο μυαλό μου και στην καρδιά μου. Δεν το πιστεύω πως θυμάμαι ΟΛΟΥΣ τους στίχους απέξω, μετά από 20 χρόνια!

Ardizoglou said...

ολος ο Μορμολης εδω:

http://rapidshare.de/files/44971290/mormolis.rar.html

skiou said...

καλησπέρα, ψάχνω το μορμόλη και τα δύο link εδώ αναρτημένα φαίνεται πως δεν ισχύουν πια.. μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;

Anonymous said...

Το πρωί ξανάκουσα μετά από πολλά χρόνια τον Μορμόλη από τα σι ντι που δίνει η Καθημερινή με τα παιδικά τραγούδια.
ακούγοντάς τον θυμόμουν πολύ αχνά την κεντρική μελωδία.
Όταν ήμουν μικρός δεν τον καταλάβαινα και με φόβιζε και εμένα και δεν μού άρεσε. Τώρα που ξανάκουσα την ιστορία την βρηκα ενδιαφέρουσα.
Καλημέρα

anaxos said...

http://rapidshare.com/files/293975427/O_Mormolis.rar

Anonymous said...

το λινκ δεν δουλευει! απο που μπορω να το κατεβασω?!

A wise saying

Home is where your heart is