Pages

Dec 19, 2006

Πάει και ο Μπαρμπέρα

Πόσα Σάββατα περάσαμε ως παιδιά... εντάξει εντάξει και πόσα Σάββατα περνάμε ακόμα μερικοί βλέποντας τις δημιουργίες του Τζόζεφ Μπαρμπέρα και του Γουίλιαμ Χάνα. Τομ και Τζέρι, Σκούμπι Ντου, Φλίνστοουνς...

Ορφανοί έμειναν οι γνωστοί ήρωες κινουμένων σχεδίων Τομ και Τζέρι. Ο «πατέρας» τους και γνωστός σχεδιαστής, Τζόζεφ Μπαρμπέρα, πέθανε τη Δευτέρα στο Λος Αντζελες, σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του.

Γιος Ιταλού μετανάστη, ο Μπαρμπέρα μεγάλωσε στο Φλάτμπους και, ως παιδί, περνούσε την ώρα του αντιγράφοντας σχέδια από τα εικονογραφημένα περιοδικά της εποχής.

Το 1937, αφού προηγουμένως τον είχε απορρίψει η εταιρεία Disney, προσλήφθηκε στο τμήμα κινουμένων σχεδίων της Metro Goldwyn Mayer και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Ουίλιαμ Χάνα.

Από το... πενάκι τους ξεπήδησε ο γάτος Τομ, που κυνηγά διαρκώς τον ποντικό Τζέρι, αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να τον πιάσει.

Το 1957 οι δύο συνεργάτες ίδρυσαν τη θρυλική εταιρεία Χάνα-Μπαρμπέρα, που δημιούργησε τις σειρές κινουμένων σχεδίων Τομ και Τζέρι, Σκούμπι-Ντου, Τζέτσονς, Φλίνστοουνς, Στρουμφάκια και άλλες και κατάφεραν να κερδίσουν επτά βραβεία Όσκαρ.

«Ο Τζο Μπαρμπέρα ήταν πραγματικός θρύλος των κινουμένων σχεδίων και της τηλεόρασης» δήλωσε ο πρόεδρος της Warner Bros, Μπάρι Μάγερ. «Οι ήρωές του αποτελούν ένα αγαπημένο κομμάτι της λαϊκής αμερικανικής κουλτούρας» προσέθεσε.

Ο Χάνα είχε πεθάνει το 2001, σε ηλικία 90 ετών.


2 comments:

Oneiros said...

Αναρωρτιόμουν αν θα το πρόσεχε κανείς. Μπράβο που μπήκες στον κόπο να ανεβάσεις τη βιογραφία του.

Anonymous said...

Tα Στρουμφάκια όμως (ή Schtroumpf στα γαλλικά που είναι και η αυθεντική ονομασία τους) δεν δημιουργήθηκαν απο τους Χάνα-Μπαρμπέρα αλλά απο τον βέλγο Peyo. Όταν το 1976 οι Χανομπερμπατζήδες πήραν τα στρουμφάκια και τα μετέτρεψαν στην υπέροχη σειρά που παρακολουθούσαμε κάθε Σάββατο μεσημέρι την δεκαετία του ΄80 στην Ελλάδα, είχαν ήδη συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής και μετρούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια κ.α.

A wise saying

Home is where your heart is