Pages

Nov 15, 2011

Τζέιν = Zumba

- Ζούμπα!
- Τι να ζουμπίξω ρε μωρό την ρώτησα αλλά απάντηση δεν ήθελα καθώς τα μάτια μου έπεσαν ευθέως πάνω στο στήθος της.
- Εεε! δες, δες μου είπε και πλητρολόγισε κάτι στο pc. Μια ντουζίνα εκστασιασμένοι χοροπηδούσαν αερόβια σε ρυθμούς σάλσα και μερένγκε.
- Να την χαίρεσαι είπα και συνέχισα να ξεφυλλίζω το τελευταίο τεύχος του Astronomy.

Όσο περνάει ο καιρός το ενδιαφέρον της μεγαλώνει. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες βίντεο στο φέισμπουκ, κάθετε με τις ώρες και παρακολουθεί ρουτίνες και χορογραφίες και ψάχνει να βρει σχολή που να κάνει ζούμπα στα Χανιά. Δεν μου αρέσει καθόλου, το σώμα μου αρνείται πεισματικά στην ιδέα να πρέπει να φοράω πολύχρωμα ρούχα και να χοροπηδάω πάνω κάτω. Ελπίζω να μην ελπίζει ότι θα με βάλει στο τριπάκι. Εδώ καλά καλά δεν μπορώ να με πείσω να ξεκινήσω απλό περπάτημα πόσο μάλλον αερόβια.

Τι είναι το Zumba?


Η δεκαετία του ’80 ήταν η εποχή της αεροβικής γυμναστικής. Η Τζέιν Φόντα είχε την τιμητική της. Μετά ήρθε η μόδα του step, του kick boxing, του πιλάτες, του τάι-τσι… Και φυσικά του λάτιν που παίζει πάντα, ασχέτως εποχής. Απλώς δεν καθιερώθηκε ποτέ στο γυμναστήριο. Και τώρα μαθαίνουμε ότι στην Αμερική τουλάχιστον, απ’ όπου κληρονομούμε πολλές φορές, για καλή μας τύχη, τις τάσεις στην ευεξία, σχηματίζονται ουρές από ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενους για μαθήματα σάμπα. Με μια νέα πλοκή στην ιστορία. Και ονομασία.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του www.zumba.com για να διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη μανία των ανθρώπων που γυμνάζονται, έχει ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια και αντί να φθίνει, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Σήμερα μπορείς να παρακολουθήσεις μάθημα ζούμπα σε γυμναστήρια και στούντιο χορού αλλά και σε σχολεία, κέντρα προστασίας ηλικιωμένων, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, σιγά σιγά και εκτός αμερικανικών συνόρων.


Η μουσική ακούγεται δυνατά. Οι μαθητές επιβάλλεται να φωνάζουν, να χειροκροτούν, να σηκώνουν τα χέρια, να υπερβάλουν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε ότι έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 3.5 εκατομμύρια dvd για όσους θέλουν να χορεύουν και στο σπίτι, ενώ υπάρχουν και 20.000 επαγγελματίες δάσκαλοι ζούμπα σε 40 χώρες που διδάσκουν τα βήματα. Οι 15.000 είναι στην Αμερική.

Και ποιος είναι ο κύριος που χαμογελά αυτή τη στιγμή γιατί ξεκίνησε όλη τη νέα τρέλα; Ο 37χρονος Αλμπέρτο Περέζ, δάσκαλος αερόμπικ, ο οποίος, μια μέρα συνειδητοποίησε ότι ξέχασε τις κασέτες με τη μουσική, πήρε τη δική του μουσική από το αυτοκίνητο (σάλσα και μερένγκε) και αυτοσχεδίασε στην τάξη. Από εκείνη τη μέρα οι μαθητές του δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο παλιό… σάουντρακ. Είναι ένα κράμα μάμπο, τσατσά, χιπ-χοπ, χορού της κοιλιάς… Χορός με αεροβική σε ένα. Απλά πράγματα. Εύκολες κινήσεις, χωρίς πολλά λόγια και δυσνόητες χορογραφίες. Και μπορείς εύκολα να γίνεις και δάσκαλος. Αρκεί να παρακολουθήσεις οχτώ ώρες διδασκαλίας (!) Το καλύτερο όλων; Λένε ότι χάνεις μέχρι και 800 θερμίδες σε ένα μόνο μάθημα. Ιδρώνεις, ξεχνάς τις σκοτούρες σου, χορεύεις, ξεδίνεις. Και αδυνατίζεις.

Πηγή: "Αεροβική γυμναστική σε λάτιν ρυθμό", Της Σαντυς Τσαντακη / sandytsantaki@kathimerini.gr

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is