Pages

Nov 29, 2011

Redbull, Monster, ηλεκτρονικά τσιγαρα, κανονικά τσιγάρα, οινόπνευμα και παιδιά

Έχω εκνευριστεί αφάνταστα με την ασυδοσία της κοινωνίας μας αλλά τι να περιμένει κανείς από μία χώρα σε οικονομική κρίση, να προστατέψει τα ίδια της τα παιδιά;

Σχολικά πάρτι. Πόσες φορές έχω πάει καλεσμένος από τα παιδιά του σχολείου σε τέτοια παρτάκια για την οικονομική ενίσχυση των εκδρομών τους. Το οινόπνευμα να ρέει άφθονο, μπύρες, τσικουδιές, βότκες με ρέντμπουλ (ακόμα χειρότερο) και μετά να τα βλέπω να ξερνάνε δεξιά και αριστερά, να μην τα βάζει ο τόπος από το μεθύσι, να πέφτουν από σκάλες, να τραυματίζονται πέφτοντας από τραπέζια και καρέκλες. Αρκετές φορές μου ζητήθηκε να επιστρέψω μεθυσμένα κοπέλια σπίτια τους για να μην το μάθουν οι γονείς τους και μπλέξουν. Στο τέλος σταμάτησα να πηγαίνω στα πάρτι για να μην εκνευρίζομαι. Δεν γνωρίζουν οι  ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ότι απαγορεύεται να σερβίρουν αλκοόλ σε ανηλίκους; Φυσικά! Η αστυνομία δεν γνωρίζει τι γίνεται; Φυσικά! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αυτά τα ποτά που έχουν βγει στην μόδα, τα Monster, Redbull κλπ περιέχουν απίστευτα μεγάλα ποσά καφεΐνης και άλλων βλαβερών για τα παιδιά ουσιών. Τα καταπίνουν το ένα μετά το άλλο γιατί είναι κουλ να πίνεις Μάνστερ. Η περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη είναι πάρα πολύ υψηλή και οι οδηγίες λέει ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά. Οι περιπτερούχοι και οι ψηλικατζίδες τα πουλάνε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι στην μόδα και η απάντηση της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αναδημοσίευση άρθρου που έγραψε ο πνευμονολόγος κος Μαρκάτος δεν με πείθει. Πολλά παιδιά από β γυμνασίου μέχρι την γ λυκείου καπνίζουν πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή είναι στην μόδα και παρουσιάζεται όχι μόνο ως άκακο αλλά ότι έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Ποιοι τα πουλάνε αυτά; Οι πάντες γιατί έχουν μεγάλο ποσοστό κέρδος. Έχουν πρόβλημα να το πουλάνε σε παιδιά; Όχι βέβαια.


Πρόσφατα έπεσε από την τσάντα ενός μαθητή μου ένα πακέτο τσιγάρα. Το ξέρω ότι καπνίζει, μου το έχουν πει και άλλα παιδιά και έχει αυτό το ελαφρύ άρωμα τσιγαρίλας όταν μπαίνει στην τάξη. Πάει 1η γυμνασίου. Το πακέτο είναι τύπου slim, γυναικεία, τα οποία υποτίθεται ότι αγόραζει για την μητέρα του. Θα έπρεπε ο περιπτεράς να του τα πουλάει; Όχι βέβαια. το νοιάζει ποιος θα τα καπνίσει; Καθόλου!

Οι παραπάνω περιπτώσεις χρίζουν προσοχής της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και όχι μόνο. Ο νόμος είναι σαφής για τα ποτά και τα τσιγάρα και κανονικά θα πρέπει να αφαιρεθούν άδειες λειτουργίας, αλλά ποιος νοιάζεται; Αυτοί; Ένα μεροκάματο πάνε να βγάλουν οι άνθρωποι, αλλά εις βάρος των παιδιών μας.

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is