Pages

Oct 19, 2007

Ας γελάσω ρε Φοίβε!

Καλά πρέπει να είναι πρώτο θέμα σε πολλά ιστολόγια σήμερα η τελευταία (όχι πιο) κραυγαλέα αντιγραφή μουσικής αντιγραφής από τον αγαπητό μου Φοίβο.

Πραγματικά σε θαυμάζω. Γράφεις ασταμάτητα, ανεξάντλητα για ένα κάρο τραγουδιστές. Θα μπορούσες να είσαι ο καλύτερος συνθέτης στην Ελλάδα; Ναι. Το λέω με το χέρι στην καρδιά. Αν ήσουν λιγότερο μαζικός και περισσότερο επιλεκτικός. Αν πρέπει να γράφεις περίπου ένα τραγούδι κάθε δύο μέρες για να τα βγάλεις πέρα με τα συμβόλαια, αν σκέφτεσαι ότι κάθε νότα που πατάς είναι 100 και βάλε ευρώ και δεν σου φτάνουν αυτά που έχεις αλλά θέλεις και άλλα και άλλα και άλλα εε τότε φτάνεις στο σημείο να παρουσιάζεις αυτό που για μένα είναι άλλη μια γκάφα.

Γιατί περί γκάφας πρόκειται αν ετοιμάζεις για τα δέκα χρόνια συνεργασίας σου με την τραγουδίστρια που εκπροσωπείς ΑΥΤΟ το συγκεκριμένο τραγούδι.

Α και ξέρεις τι άλλο ρε Φοίβε; Ξέρεις τι δεν γούσταρα ποτέ σε σένα; Ποτέ άλλος συνθέτης δεν φιγουράρει το όνομα του με το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς όσο και του τραγουδιστή σε σι-ντι... Ο συνθέτης είναι το όνομα πίσω από το τραγουδιστή, είναι αυτός που τον στηρίζει, που του δίνει πνοή. Δεν χρειάζεται να παίρνει από την πνοή του. Έχεις κάνει την σύνθεση στυγνή επιχείρηση χωρίς βάθος, χωρίς νόημα. Σαν χάμπουργκερ σε φαστφουντάδικο. Όλα είναι ίδια και έχουν την ίδια γεύση.

Και αν παίρνεις συμβουλές από ασήμαντους ακροατές θα σου έλεγα να σταματήσεις για λίγο να γράφεις. Να αφήσεις το χωράφι να ξεκουραστεί όπως έλεγε και ο παππούς στο χωριό. Και μετά ξεκίνα ήρεμα, ποιοτικά και για λίγους.



***

3 comments:

Baltazar said...

Βάλε αυτό το βίντεο καλύτερα που το έχει μαζί με το αυθεντικό.

http://www.youtube.com/watch?v=RzAj5nrbC-4&mode=related&search=

ΠΡΕΖΑ TV said...

Το θεμα δεν ηταν ο ΦΟΙΒΟΣ αλλα η λογοκρισια του Mad Tv...

Περιπετών said...

Ο Φοίβος γράφει τραγούδια της οκάς, από αυτά που θα μπορούσε να γράψουν άλλοι 100 συνθέτες εν ΕΛλάδι μέσα σε 1 ώρα. ΑΠλώς έχει διασυνδέσεις και γι'αυτό προτιμάται.

Όσον αφορά το ότι το όνομά του είναι στο ίδιο μέγεθος με αυτό των τραγουδιστών, ας θυμηθούμε πως οι τραγουδιστές άρχισαν να μπαίνουν πρώτοι στους δίσκους τους μόλις πριν από καμιά 20αριά χρόνια (τουλάχιστον στην Ελλάδα) διότι ο σημαντικός είναι ο συνθέτης κι όχι πρωτίστως ποιός τα ερμηνεύει. ¨΄Ομως απλούστατα άλλαξε ο τρόπος προώθησης, κατάλαβαν πως μπορούν να πουλήσουν πολύ περισσότερους δίσκους όταν προωθούν κάποια με ωραία πόδια και ανύπαρκτη φωνή και ο κόσμος τρέχει πίσω από έναν τραγουδιστή ο οποίος προβάλλεται και φαίνεται παντού (τηλεοράσεις, περιοδικά, συναυλίες, κλάμπ κτλ κτλ). Γι'αυτό Χρίστο μου είναι πλέον το σύνηθες να έχει ο τραγουδιστής το όνομά του πρώτο και καλύτερο και για κανέναν άλλον λόγο

A wise saying

Home is where your heart is