Pages

Feb 2, 2007

Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και αναπόφευκτη, καταλήγει ο ΟΗΕ


Κυρίως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μην υπογράφουν και να αγνοούν την συνθήκη του Κιότο για τις εκπομπές αερίων. Υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνεται ο άνθρωπος για την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά φυσικά φαινόμενα και ότι δεν επηρεάζουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα πλήρωσαν και επιστήμονες να στηρίξουν την γνώμη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η επίσημη μελέτη όμως του ΟΗΕ είναι καταπέλτης που ρίχνει σαν χάρτινους πύργους τις γελοίες επιστημονικές μελέτες των βορειο-αμερικανών.

Η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90% και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν σίγουρα αιώνες, καταλήγει η σημαντική νέα έκθεση του ΟΗΕ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η διεθνής πολιτική για το φαινόμενο. Πλημμύρες, ξηρασία και τυφώνες είναι οι ορατές συνέπειες.

Το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την περίληψη της νέας του έκθεση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 3.700 επιστήμονες σε πάνω από 130 χώρες.

Περισσότεροι από 500 ειδικοί συνεδρίασαν στο Παρίσι κεκλεισμένων των θυρών για να οριστικοποιήσουν τη φρασεολογία της έκθεσης, οι προβλέψεις της οποίας είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

Τα ευρήματα θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, έχουν αρνηθεί να το επικυρώσουν, επικαλούμενες τις οικονομικές επιπτώσεις και τις υποτιθέμενες επιστημονικές αβεβαιότητες.

* Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με πιθανότερη μια άνοδο κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει έως και μια χιλιετία. Στη προηγούμενη έκθεσή του το 2001, το IPCC πρόβαλε αύξηση από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου.

* Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Το 2001, το IPCC προέβλεπε άνοδο κατά 9 έως 88 εκατοστά.

*Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί, με πιθανότητα 66%.

* Το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα το κάλυμμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται το καλοκαίρι από την Αρκτική. Ξηρασίες αναμένονται με αυξημένη συχνότητα σε όλο τον πλανήτη.

2 comments:

Baltazar said...

Να μην κάνω παιδιά δηλαδή, τσάμπα κόπος θα είναι ε;

Christos said...

κάθε άλλο! καλύτερα να κάνεις παιδιά που να μάθουν να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον.

A wise saying

Home is where your heart is