Pages

Jan 29, 2007

Προσοχή στο ταβάνι

Το να είσαι γιος στρατιωτικού και να μετακομίζεις κάθε λίγο και λιγάκι δεν είναι ιδιαίτερα καλό μιας που δεν μπορείς να κρατήσεις φιλίες, όλοι σε ξεχνάνε μετά από λίγο καιρό... και όπως και να έχει τους ξεχνάς κι εσύ και η ζωή σου είναι σαν εκείνη της διαφήμισης τράπεζας "Καλημέρα Κωστάαακη" με όλα τα παιδάκια να σε υποδέχονται στο καινούριο σου σχολείο.

Και καλά αν πας σχολείο, κάνεις φίλους αμέσως. Αν έχεις τελειώσει όμως και μετακομίσεις σε μίά πόλη που δεν γνωρίζεις άνθρωπο; Μετά από μερικούς μήνες ή θα αυτοκτονήσεις από την μοναξιά ή θα γραφτείς στην BIG BBS... αυτά το 1993 πάνω που είχα τελειώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και ξεκίναγα στην δουλειά που θα καθόριζε την σταδιοδρομία μου για τα επόμενα 12 και βάλε χρόνια

Ίντερνετ δεν υπήρχε το 1993 τουλάχιστον όχι όπως το ξέραμε. Τα BBS (Bulletin Board Systems) ήταν κάτι σαν τοπικά Ίντερνετ, με τόσους χρήστες που θα μπορούσαν να συνδεθούν συγχρόνως όσες και οι τηλεφωνικές γραμμές που ήταν συνδεδεμένες πάνω τους. Υπήρχαν μικρές BBS όπως η Underground με μία γραμμή και οι Αθηναϊκές με 20 γραμμές. Η BIG είχε 6. Παρείχε πολλές από τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα στο Ίντερνετ, ι-μέιλ, φόρουμ, παιχνίδια, αρχεία για ανέβασμα και κατέβασμα. Γενικά όσοι ήταν στις BBS ήταν και οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το Ίντερνετ εντατικά και προσαρμόστηκαν αμέσως στα νέα δεδομένα.

Στα fora (πληθυντικός του forum) ή αλλιώς χώρους συζήτησης ο καθένας μπορούσε να δημοσιεύσει κείμενα, να διαβάσει άλλα, να απαντήσει σε άλλα. Συνήθως χωρισμένα σε κατηγορίες για να μην γίνεται μπάχαλο υπήρχαν άλλα αφιερωμένα σε προγραμματισμό, σε λειτουργικά συστήματα, χιουμοριστικά κλπ.

Το δημοφιλέστερο στην BIG BBS ήταν το /tavani. Ο ιδρυτής του, δηλαδή εγώ, είχα την πρόθεση να το ονομάσω "Min patate to tavani" δεν υπήρχαν ελληνικοί χαρακτήρες στο λειτουργικό περιβάλλον που χρησιμοποιούσαμε τότε και τα ονόματα των αρχείων δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 8 χαρακτήρες. Μην βλέπετε τώρα που μπορείτε να σώσετε ένα αρχείο ως "το αρχείο που περιέχει τους κωδικούς των πιστωτικών μου καρτών.doc"

Δεν είμαι κανένας εκπληκτικός φόρουμ οπ (διαχειριστής φόρουμ), το /tavani δεν είχε επιτυχία επειδή έκανα κάτι συγκεκριμένο αλλά επειδή τ αγκάλιασαν και το αγάπησαν όλοι οι χρήστες του. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από τα υπόλοιπα φόρα της βάσης, χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμό στα θέματα.

Όταν το ίντερνετ διαδόθηκε στα Χανιά η BIG BBS έκλισε, δυστυχώς χωρίς να προλάβουμε να πάρουμε αντίγραφο των ιστορικών πλέον μηνυμάτων της. Δεν χάθηκαν όμως οι άνθρωποι που την κρατούσαν ζωντανή. Άνθρωποι με περίεργα ονόματα όπως Dragon, Cool, Eagle, Morgan, WorkaholiC, Corsair, Van, Amdman, Angel, Daredevil, άνθρωποι που έγιναν οι πρώτοι μου φίλοι στα Χανιά, αυτοί οι οποίοι ήταν εκεί ότι πρόβλημα και να είχα και ήξεραν ότι τους στήριζα και τους αγαπούσα εξίσου.

Η BBS μπορεί να σταμάτησε να λειτουργεί το /tavani επιβίωσε όμως, από το πρώτο μίτινκ τον Αύγουστο του 1993 με τους Workaholic, Cool και Eagle, μέχρι το πιο πρόσφατο το προηγούμενο Σάββατο. Φανταστείτε μια παρέα ανθρώπων να βρίσκετε ασταμάτητα κάθε Σάβαβτο κοντά 13 χρόνια τώρα.

Είδα τον Corsair με την τσάντα στον ώμο να έρχεται από το φροντιστήριο στα πρώτα μιτινκς το 93 μέχρι πρόσφατα στην κλινική όπου γεννούσε η γυναίκα του το πρώτο τους παιδί.

Είδα μια εκπληκτική παρέα, να μεγαλώνει, να μικραίνει, να φρεσκάρεται με νέα παιδιά, να φεύγει στο εξωτερικό για σπουδές...

Το /tavani έγινε mailing list για να μην χάσουμε τα μέλη του επαφή και πρόσφατα έγινε πάλι φόρουμ. Κλείνει 15 μέρες ζωής με εκπληκτικά στατιστικά, 26 μέλη, 397 δημοσιεύσεις σε 83 θέματα και 14 κατηγορίες. Πολλά από τα θρυλικά πλέον μέλη είναι μέσα αλλά και αρκετά καινούρια τα οποία συμμετέχουν ενεργά.

Τις επόμενες μέρες σχεδιάζω να ανεβάσω όλο το αρχειακό υλικό που έχει σωθεί στην δικιά μου κατηγορία "Μην πατατε το ταβανι"

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το ταβανι μας κάντε κλικ εδώ. Καλή διασκέδαση.

7 comments:

Περιπετών said...

Α ρε Χρίστο..μας έκανες και νοσταλγίσαμε τώρα:) Εχω κι εγώ πολύυυυ υλικό από εκείνα τα χρόνια..Κάποτε πρέπει να το στείλω στους ταβανιώτες ...

Anonymous said...

χμ, το link δεν λειτουργει δυστυχως... Καλη επιτυχια σας ευχομαι, αλλα ηθελα να πω και κατι αλλο: Ευχαριστω για τον Sport Billy....Απιστευτο!!! :D :D :D

Anonymous said...

Πολυ συγκινητικό Χρίστο

Anonymous said...

ante pali re mas phrane ta zoumia...

Christos said...

fouliana το επισκεύασα οτ λινκ.
περιπετών, karry και Vaggelis και δεν έγραψα όλα όσα ήθελα

Περιπετών said...

E γράψε όλα όσα θές:) Κι εμείς το θέμε

ka8y said...

ααααααχ μου θήμησες την hol bbs to 95....

A wise saying

Home is where your heart is