Pages

Feb 14, 2006

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ!

Γράφει η φίλη μου η Τζέιν στο bookcrossing.com: Δεν μπορώ τις προκαθορισμένες γιορτές τις προκαθορισμένες συμπεριφορές και ιδιαίτερα αυτές που έχουν στενή σχέση με το εμπόριο. Δεν μπορώ να ‘πρέπει’ στις 14 Φεβρουαρίου να δείξεις τον έρωτά σου σε κάποιον ή κάποια ειδικά με αρκουδάκια, καρδούλες ‘πλαστικά’ τριαντάφυλλα ανθοπωλείου και φιξ ανθοδέσμες! Όλα αυτά δεν θα με πείραζαν, ακόμα και προτιμώ τις τουλίπες και τις μαργαρίτες από τα άοσμα - πλαστικά τριαντάφυλλα, οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου!!! Θα το ομολογήσω.... ακόμα και αν γινόταν καθημερινά, καθόλου δεν θα με ενοχλούσε!

***
Ευτυχώς που υπάρχουν οι προκαθορισμένες γιορτές για να ξέρω πότε να σου πω χρόνια πολλά, για να σε κοροϊδέψω που μεγάλωσες άλλο ένα χρόνο, για να σου ευχηθώ χρόνια καλά στην επέτειο σας, να θυμηθώ το Δεν Ξεχνώ της Κύπρου, να δακρύσω αφήνοντας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, να πιω άλλο ένα την ημέρα που πέθανε ο Τζον Λι Χούκερ.

Να θυμηθώ ότι μάνα είναι μόνο μία, και ας την έχω πάνω από το κεφάλι μου να με ρωτάει αν έφαγα, αν κουράζομαι, τι ώρα θα γυρίσω το βράδυ. Να πάω στο νεκροταφείο και να αφήσω ένα λουλούδι και να προσευχηθώ για τα άτομα που έφυγαν νωρίς μιας που το αμελώ όλο το χρόνο. Να δω το ντοκιμοντέρ για την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να συνειδητοποιήσω πόσο μάταιος είναι ο πόλεμος.

Να τιμήσω με ένα λουλούδι, ένα χαμόγελο, μια ευχή τις γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν για δικαίωμα στην εργασία στην μόρφωση και στην ζωή. Να θυμηθώ ότι το AIDS καραδοκεί και ότι σκοτώνει χωρίς διακρίσεις, και να μοιράσω προφυλακτικά και κόκκινες κορδέλες.

Να τιμήσω τον έρωτα και την θέση που του αξίζει, γιατί χωρίς έρωτα δεν ζούμε. Είναι η τροφή της ψυχής Και η σημερινή μέρα ΔΕΝ ανήκει στους ανθοπώλες και τα μαγαζιά με τα κουκλάκια αλλά σε όλους μας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δοξάζουμε τον έρωτα. Ο ερωτευμένος γιορτάζει κάθε μέρα. Ευτυχής όποιος μπορεί να κρατήσει αυτά τα συναισθήματα ζωντανά.

Για άλλους αυτή η μέρα είναι απλά μια υπενθύμιση, μια δικαιολογία να αγοράσουν εκείνο το τεράστιο κούκλο που κρατάει ένα μεγάλο Ι λαβ γιου το οποίο δεν θα σκεφτόντουσαν να αγοράσουν ποτέ για την καλή τους. Για άλλους μια ευκαιρία να γίνουν λίγο πιο τολμηροί και με την βοήθεια του Αγίου να κατακτήσουν το κορίτσι που πολιορκούν εδώ και καιρό.

Όπως και να έχει είναι άλλη μια ευκαιρία για γιορτή, για να βγούμε έξω, για να μοιράσουμε χαμόγελα και να προκαλέσουμε τα χαμόγελα των άλλων ή απλά να δημιουργήσουμε θετικό Ζεν με το να ευχηθούμε στον άλλο (με νόημα ή χωρίς) χρόνια πολλά.
Μην κατσουφάζεις λοιπόν αν σου πω σήμερα Χρόνια Πολλά! Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις!

1 comment:

Anonymous said...

Γόρκα νά'σαι καλά, διότι είμουν πολύ αρνητικός προς όλες αυτές τις επετείους αλλά μου έδωσες μια άλλη οπτική γωνία και το εκτιμώ πολύ. Φιλιά απο το Μοντρεάλ;)

A wise saying

Home is where your heart is