Pages

Jan 7, 2012

Les Chacachas

Τώρα στις διακοπές εκτίθεμαι στην τηλεόραση περισσότερο από ποτέ. Όχι ότι το επιδιώκω, απλά είμαι περισσότερες ώρες στο σπίτι και αν το χαζοκούτι είναι ανοιχτό ακούω διάφορα. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ένα τραγούδι σε ρυθμό cha-cha-cha με ελληνικό στοίχο. Δεν έλεγε και πολλά, κουλούρι, κουλούρι, έχω φρέσκα κουλούρια και στο οποίο ο Φώτης Σεργουλόπουλος ξεσπούσε σε ένα νευρόσπαστο κούνημα.Μου έκανε εντύπωση η ποιότητα της μουσικής και όχι τόσο ο στοίχος και τους βρήκα στο Ίντερνετ.

Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω τους Les Chacachas

Το συγκρότημα είναι βέλγικο και ξεκίνησε το 1958 και είναι καλτ για τους λάτρεις της σόουλ-φάνκ Ιδρυτής του ο Gaston Bogaert, πρώην μέλος των Los Juano Boengs and The Continentals, η δε τραγουδίστρια κουβανέζικης καταγωγής, αμερικανή πολίτις ήταν η σύζυγος του Τίτο Πουέντε..

Είναι περισσότερο γνωστοί για το το τραγούδι τους Jungle Fever από το 1972, ένα τραγούδι disco το οποίο πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε χρυσό και το οποίο ακούστηκε και στην ταινία Boogie Nights.


Ηχογράφησαν διάφορα τραγούδια στο ίδιον ίδιο latin ήχο από πολλές χώρες (από Βραζιλία μέχρι Ελλάδα). Επί χούντας ήρθε για κάποιες εμφανίσεις σε ξενοδοχεία (!) και έκανε ένα μικρό 45άρι με 4 τραγούδια (2 σε κάθε πλευρά), ηχογραφημένο το 1969. Τα τραγούδια είναι: Η Εικοσάρα, το Κουλούρι, Τα Παιδιά του Πειραιά, Εγώ και το γαϊδουράκι μου

Tότε  ότι εκείνα τα χρόνια κάποιος καλλιτέχνης για να γίνει διεθνώς γνωστός έπρεπε να κάνει δίσκους στην γλώσσα της χώρας που ήθελε να «κατακτήσει». Υπάρχουν τραγούδια πολλών ξένων στα ελληνικά και το αντίθετο (όπως π.χ. της Μελίνας Μερκούρη στα τούρκικα, της Μούσχουρη στα αφρικάνικα(!), του... Πασχάλη στα γερμανικά). Το καλύτερο: Ο μεγάλος Gillespie ντυμένος... τσολιάς στο album του «Dizzy In Greece» (1956)

Στο youtube μπορείτε να βρείτε όλα τους τα τραγούδια και στο e-bay πολλά από τα 45άρια τους. Απολαύστε τους στο Los Ninos Del Pireo

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is