Pages

Jan 2, 2012

Κάηκε η Χριστιάνα

Η Χριστιάνα είναι αγαπημένη ταβέρνα/καφέ στην παραλία του Σταυρού στο Ακρωτήρι των Χανίων. Τα τελευταία 30 χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει το κατώφλι της για να δροσιστούν, να ικανοποιήσουν την πείνα τους και την περιέργεια τους για την κρητική κουζίνα, να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού ή απλά για να θαυμάσουν το Όσκαρ του  Γουόλτερ Λάσσαλι που κέρδισε για την ταινία Zorba the Greek και το οποίο δώρισε στην Χριστιάνα.Ο  οπερατέρ της ταινίας, Γουόλτερ Λάσαλι θεώρησε ότι το όσκαρ ανήκει στον τόπο όπου έγινε η αφορμή να αποκτηθεί. Έτσι ο ίδιος το παραχώρησε στην ταβέρνα «Χριστίνα». Μάλιστα ο ίδιος αφού
συνταξιοδοτήθηκε ήρθε στην Κρήτη και ζει μόνιμα εδώ και δεκατρία χρόνια.  Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: «Αποφάσισα να μείνω στην Κρήτη. Μ’ άρεσε η Κρήτη από την πρώτη στιγμή και μου αρέσει ακόμα. Το Οσκαρ το είχα δώσει σε μια ταβέρνα στον Σταυρό, ακριβώς απέναντι από το σημείο που έγινε το γύρισμα. Είχα σκεφτεί: Γιατί να μείνει σε ένα ράφι στο σπίτι και όχι στο σημείο αυτό του οποίου είναι μέρος;»


Η Χριστιάνα κάηκε ολοσχερώς στις 4 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Τέσσερις εστίες εντόπισε η Πυροσβεστική και απέδωσε τα αίτια της πυρκαγιάς σε εμπρησμό. Οι κόποι μίας ζωής έγιναν στάχτη και η ειρωνεία είναι ότι η ιδιοκτήτρια διέκοψε την ασφάλεια πυρός μερικούς μήνες νωρίτερα επειδή τα ασφάλιστρα είχαν γίνει πολύ ακριβά. Δεν ξέρω αν πρόκειται για πραγματοποίηση απειλής από κυκλώματα προστασίας τα οποία είναι γνωστό ότι είχαν προσεγγίσει τους επιχειρηματίες της περιοχής και είχαν ζητήσει "μηνιαία συνδρομή" για την ασφάλεια των καταστημάτων, ή αν πρόκειται για κάποιον κακόβουλο με τι σκοπό μόνο ο ίδιος ξέρει. Εύχομαι στην Χριστιάνα και την μητέρα της ολόψυχα να βρουν την δύναμη να ξεπεράσουν την ατυχία που τους βρήκε πρωτοχρονιάτικα και μέσα από τις στάχτες να ξαναδούμε την Χριστιάνα πιο όμορφη να μας δροσίζει τα καλοκαίρια στον Σταυρό.

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is