Pages

Sep 14, 2009

Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ έχει χάσει τον δρόμο του και την φωνή του


«Ο ρατσισμός γεννάει το φόβο, η αλληλεγγύη την ελπίδα», ήταν το μήνυμα του 4ου αντρατσιστικού φεστιβάλ που θα έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και φιλίας των Λαών στα Χανιά.

Το φεστιβάλ οργάνωσε το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, το οποίο επισημαίνει: "Στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού, ξανασμίγουμε για να κουβεντιάσουμε, να συμπαρασταθούμε, να τραγουδήσουμε, να πολεμήσουμε την απάθεια μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και την άρνηση του διαφορετικού". - πηγή www.enet.gr

- Γιορτή
- Για ποιους;
- Μα για τους μετανάστες;
- Μα που είναι;
- Εεεε. δεν ξέρω, δύσκολα μπορώ να διακρίνω λίγους ανάμεσα στα δεκάδες περίπτερα και δρώμενα που δεν έχουν να κάνουν με μετανάστες και ρατσισμό. Τι σχέση έχουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, η κίνηση πολιτών για το φαράγγι της Καντάνου,για την προστασία του αετού κλπ κλπ δεν μπορώ να καταλάβω. Πως είναι δυνατόν να γίνεται ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες και να μην υπάρχει μετανάστης να μιλήσει παρά εκφραστές διάφορων χώρων, ούτε αυτό το καταλαβαίνω.

Ίσως γι αυτό δεν συμμετείχε το φόρουμ μεταναστών Κρήτης στην εκδήλωση (κλικ εδώ για την ανακοίνωση)

Κόσμος να περπατάει ανάμεσα στα περίπτερα και να μην σταματάει πουθενά για να ενημερωθεί και να μάθει. Λες και πάει σε πανηγύρι στο χωριό. Κόσμος που αντί να εστιάσει στα προβλήματα των μεταναστών, γεμίζει τα χέρια του χαρτούρα, φυλλάδια, ανακοινώσεις, προκηρύξεις και διακηρύξεις από τον αριστερό και αναρχικό χώρο που καμία θέση δεν παίρνουν για τους μετανάστες παρά μιλάνε γενικά και αόριστα για ανισότητες.

Ψάχνεις με τον μεγεθυντικό φακό να βρεις μερικά περίπτερα που να ασχολούνται με τους μετανάστες, ανάμεσα τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνή Αμνηστία, οι άνθρωποι που μαθαίνουν ελληνικά στους μετανάστες ώστε αυτοί να μπορούν να έχουν μια καλύτερη τύχη.

Ευχάριστη νότα η ΚΙΝΟΧ που με τις ταινίες μικρού μήκους που επέλεξε ήταν στο πνεύμα του ρατσισμού και της μετανάστευσης. Ευχάριστες και οι μουσικές των γειτονικών λαών που τόσο μοιάζουν με τις δικές μας τις παραδοσιακές και σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι όλοι από την ίδια "γειτονιά" είμαστε. Ευχάριστα τα παιχνίδια για τα παιδιά όπου παίζοντας όλα μαζί μαθαίνουν ότι τα παιδιά άλλων λαών είναι σαν και αυτά και ας έχουν άλλο χρώμα ή μιλούν άλλη γλώσσα.

Πρόταση μου προς τους οργανωτές του φεστιβάλ: Θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί με τα περίπτερα, ας καλύπτει μικρότερη έκταση, αλλά ας μεγεθύνει στο πρόβλημα του ρατσισμού. Ας γίνει ένα άλλο φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης όπου όλες οι άλλες ομάδες θα μπορούν να προβάλουν το πολύ σημαντικό έργο τους και όχι σε βάρος των μεταναστών.

2 comments:

karry said...

έχεις δίκιο αλλά ο ρατσισμός δεν έχει σχέση μόνο με τους μετανάστες... αλλιώς θα έπρεπε να λέγεται μεταναστευτικό φεστιβάλ ή φεστιβάλ λαών

Anonymous said...

το πανηγύρι το διθεν αντρατσιστικού φεστιβάλ το οργανονων 5 οργολαβοι χρισομοποντας τους μεταναστης για να φιαξων το προφιλ τους στην κοινωνια
τους εχει παρι χαμπαρι οι κοινωνια
κατω τα χερεια απο τους μεταναστες

A wise saying

Home is where your heart is