Pages

Apr 13, 2009

Ηλεκτρονικές αλάνες και ψηφιακά γήπεδα για τα παιδιά μας


Κλειστοί χώροι, με χαμηλό φωτισμό, δυνατή μουσική και δεκάδες -αναμμένες ακόμα και επί 24ώρου βάσεως- οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποτελούν τις νέες αλάνες των παιδιών. Αλλά και μια «πιθανή παγίδα για την αθωότητά τους», σύμφωνα με ειδικούς.

Αγόρια και κορίτσια πληρώνουν από 1 έως 3 ευρώ την ώρα στα Ιντερνετ καφέ για να? τρέξουν σε ψηφιακά γήπεδα ποδοσφαίρου, για να «σκοτώσουν» τον εχθρό υποδυόμενα ένα διαδικτυακό ήρωα, ακόμα και για να σερφάρουν σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο. Περίπου 3.000 καταστήματα εκτιμάται ότι λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε Ιντερνετ καφέ διαθέτει -κατά μέσο όρο- 40 ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παιδιά 14-17 ετών, συχνότερα παρέες αγοριών, αλλά και 25άρηδες είναι το «προφίλ» των θαμώνων των περισσότερων ελληνικών Ιντερνετ καφέ, όπως περιγράφουν ιδιοκτήτες. «Οι πιτσιρικάδες έρχονται συνήθως σε ομάδες δύο-τριών ατόμων για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και να χαζέψουν στο Ιντερνετ».
-Ελεύθερος Τύπος

Με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, έληξε η 1η σύσκεψη που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού, σχετικά με την προστασία των ανηλίκων χρηστών των «Ίντερνετ καφέ».

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι συμφώνησαν όλοι και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των «Ίντερνετ καφέ», στην «πιστοποίηση καταστημάτων φιλικών στα παιδιά», δηλαδή να διαθέτουν κατάλληλο πλαίσιο στα παιδιά, όπως κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον χρήσης για ανηλίκους:
1) απαγόρευση του καπνίσματος,
2) επίβλεψη,
3) όχι στον ίδιο χώρο με ενήλικες,
4) έγκριση από τους κηδεμόνες,
5) απαγόρευση τις νυχτερινές ώρες,
6) φίλτρα για την πρόσβαση σε ακατάλληλο υλικό κλπ.

Ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Μόσχος έχει διαπιστώσει ότι «το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη λειτουργία των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου είναι ανεπαρκές και απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση, ως προς την προστασία των ανηλίκων χρηστών τους από κινδύνους που επαπειλούν τη σωματική και ψυχική τους υγεία» και θεωρεί «πια αναγκαία μια παρέμβαση της Πολιτείας με στόχο την προστασία των παιδιών, δεδομένου ότι η χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν τα συγκεκριμένα καταστήματα από ανηλίκους, συχνά μάλιστα πολύ μικρής ηλικίας, έχει πολλαπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη».

Επιπλέον, ο Συνήγορος προτείνει την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των ανηλίκων, των γονέων-κηδεμόνων τους και του γενικού πληθυσμού για τους διαγραφόμενους κινδύνους και τη δεοντολογία που πρέπει να τηρείται κατά την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι σύμφωνα με έρευνα του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, είναι βλαπτική για τα παιδιά η ενασχόληση πάνω από 10 ώρες/εβδομάδα ή 2 ώρες/ημέρα με το Ίντερνετ.
-kathimerini.gr

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is