Pages

Oct 19, 2007

Λιγότερο έξυπνοι οι μαύροι;


Το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου ματαίωσε ομιλία του κορυφαίου Αμερικανού γενετιστή και βραβευμένου με το Νόμπελ Ιατρικής Τζέιμς Ουάτσον, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις υποστηρίζοντας πως οι μαύροι είναι λιγότεροι ευφυείς από τους λευκούς.


Ολόκληρο το άρθρο στο in.gr μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ας πούμε ότι έχει δίκιο. Και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι του κάνουν την έρευνα τους και αποδείξουν το ίδιο. Τι θα συμβεί μετά;

Θα υπάρξει ρατσισμός ξανά ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους;
θα είναι μια "καλή ευκαιρία" να μην προσλαμβάνουν μαύρους οι εταιρείες με το πρόσχημα ότι δεν είναι αρκετά έξυπνοι να κάνουν την δουλειά τους;
Θα μπορούν τα πανεπιστήμια να μην δεχτούν την εισαγωγή μαύρων φοιτητών επειδή δεν θα είναι αρκετά έξυπνοι;

και όμως θεωρώ ότι υπάρχουν και πιο σοβαρά ερωτήματα από τα παραπάνω.
Μπορείς να αγνοήσεις επιστημονικές μελέτες, επιστημονικά συμπεράσματα, να σιωπήσεις επιστήμονες, να παραποιήσεις έρευνες, να αγνοήσεις την επιστήμη εν γένει στο όνομα του πολιτικά ή κοινωνικά σωστού;

Δεν ξέρω αν τα συμπεράσματα του Τζέιμς Γουότσον είναι σωστά ή αν απλά είναι ένας ρατσιστής. Με προβληματίζει όμως η αντίδραση της κοινωνίας γενικώς σε μια ανατρεπτική επισγτημονική μελέτη, και αυτό μόνο αξίζει έρευνας από τους κοινωνιολόγους.

Για την ιστορία ο Dr. James Watson γεννημένος το 1928 είναι ένας εκ των τριών μαζί με τους Francis Crick, και Maurice Wilkins που ανακάλυψαν την δομή του DNA και βραβεύτηκαν με το Νόμπελ το 1968. Ο Watson έχει στην συλλογή του πάνω από 20 βραβεία. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε γι αυτόν εδώ.

Μήπως ο γιατρός τα έχει χάσει και δεν ξέρει τι λέει πλέον; Μήπως έχει δίκιο πυροδοτώντας έναν ανελέητο ρατσισμό φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την άρια φυλή και την αύξηση των ναζιστών παγκοσμίως; Το μέλλον θα δείξει.

2 comments:

SilentSoul said...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=841505&lngDtrID=252

Καλιο αργα παρα ποτε..

Περιπετών said...

Αυτό το "Θα υπάρξει ρατσισμός ξανά ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους;" δεν το κατάλαβα:) Δηλαδή σταμάτησε ποτέ και θα ξαναρχίσει τώρα; Ο ρατσισμός κατά των μαύρων είναι στα ίδια επίπεδα με αυτόν της δεκαετίας του 70-80.

Προφανώς και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αφρικανοί και αφροαμερικανοί έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης...Αφού αυτά τα τέστ έχουν σχεδιαστεί από λευκούς δυτικοευρωπαίους, για λευκούς δυτικοευρωπαίους προφανές δεν είναι; Το ίδιο θα συνέβαινε εάν κάναμε τέστ νοημοσύνης στους φτωχούς ή στους τσοπάνηδες. Δεν είναι φτωχοί επειδή είναι χαζοί, είναι χαμηλότερου γνωστικού επιπέδου ΕΠΕΙΔΗ είναι φτωχοί.

A wise saying

Home is where your heart is