Pages

Jul 12, 2007

Οι αγελάδες θα καταπολεμούσαν την κλιματική αλλαγή αν... ρεύονταν λιγότερο


Δεν είναι απλώς θέμα καλών τρόπων. Το ακατάσχετο ρέψιμο των αγελάδων στα εκτροφεία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο μπορεί πάντως να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη δίαιτα, προτείνουν ειδικοί.


Η μέση γαλακτοπαραγωγός αγελάδα παράγει κάθε μέρα 100 με 200 λίτρα μεθανίου, δήλωσε ο Μάικλ Αμπερτον, ερευνητής του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Λιβαδιών και Περιβάλλοντος.

«Υπάρχει μια συχνή παρανόηση για το πώς το μεθάνιο φτάνει στην ατμόσφαιρα. Στην πραγματικότητα απελευθερώνεται με το ρέψιμο, και όχι από την άλλη άκρη», διευκρίνισε στο Reuters.

Μιλώντας σε συνέδριο για τη γεωργία και την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε το Science Media Center του Λονδίνου, ο Αμπερτον πρότεινε τροποποίηση των ζωοτροφών ώστε να διευκολύνεται η χώνεψη.

Εύπεπτα ελλοβάκαρπα φυτά, όπως το τριφύλλι, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με άλλες τροφές, ενώ στο μέλλον τα φυτά που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύπεπτα με μεθόδους βιοτεχνολογίας, είπε ο ερευνητής.

***
από το in.gr

1 comment:

Anonymous said...

Μα καλά αντί να ασχολούνται με τις βιομηχανίες και τα απόβλητά τους ασχολούνται με τα ζώα;;;!!!
ΑΙΣΧΟΣ!
Τι κοροϊδία είναι αυτή;
Δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο αν μου λέγατε ότι αυτή η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από μεγαλοβιομηχανία...
Σας πείραξε το ρέψιμο των ζωντανών... βρε ούστ!

A wise saying

Home is where your heart is