Pages

Jun 11, 2007

Το 90% των γυναικών της Ερυθραίας έχουν υποβληθεί σε γενετικό ακρωτηριασμό


διάβαζα στο In.gr σήμερα. Η Ερυθραία, χώρα της Ανατολικής Αφρικής που απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία μετά από 20ετή πόλεμο το 1993 έχει το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομής στον κόσμο σχεδόν πάνω από το 90% ου γυναικείου πληθυσμού.

Σε περίπου 100 εκατομμύρια υπολογίζονται οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο που έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή. Πρόκειται για μία διαδικασία που στην ακραία εκδοχή της περιλαμβάνει την αποκοπή της κλειτορίδας και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του κοριτσιού και στη συνέχεια ραφή του περικαλύμματος, ώστε να μειωθεί η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας.


Παρόλο που ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τον γενετικό ακρωτηριασμό η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γυναικών της Ερυθραίας, δηλώνει ότι η διαδικασία έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται συνεχής και επίμονη προσπάθεια για να σταματήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η Ερυθραία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο στη γυναικεία περιτομή και αφορά στις 9 από τις 10 εθνικές κοινότητες της χώρας, ενώ εφαρμόζεται τόσο από χριστιανούς όσο και από μουσουλμάνους.

Περισσότερα για την Ερυθραία στην Αγγλική Wikipedia
Άρθρο στην Καθημερινή για την γυναικεία περιτομή

2 comments:

Dannossiel said...

είχα διαβάσει και τα 2 βιβλία της Γουόρις Ντίρι που καταθέτει τη μαρτυρία της για την κλειτεριδοκτομή που εφαρμόζεται κατά κόρον στη χώρα της τη Σομαλία και είναι αιτία θανάτου πολλών νέων γυναικών καθώς οι ακρωτηριασμοί γίνονται με πρωτόγονα μέσα,σκουριασμένα ξυράφια ή ακόμη και με τα δόντια.όσες δν πεθαίνουν από μολύνσεις υποφέρουν μια ζωή και ποτέ δεν απολαμβάνουν όπως θα μπορούσαν τον έρωτα.
Στα βιβλία τονίστηκε ότι η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γενητικών οργάνων δεν επιβάλλεται απο το Κοράνι αλλά από τη φαλλοκρατική κοινωνία των χωρών που την εφαρμόζουν,από άντρες δηλαδή που θελουν να ελέγχουν μ αυτό τον απάνθρωπο τρόπο τη σεξουαλική ζωή των γυναικών τους...

Anonymous said...

Μπράβο βρε 'συ... προσπαθούσα να θυμηθώ την συγγραφέα. Απάνθρωπο!

A wise saying

Home is where your heart is