Pages

May 22, 2007

Η παρολίγον γκάφα και το εκπληκτικό cd της Karry, Ο Ντιέγκο και η Ισαμπέλ

Θυμάμαι που η καλή μου μπήκε στο αυτοκίνητο με ένα cd και μου χαμογέλασε. Το κακό όταν χαμογελάει είναι ότι παύω να ακούω με προσοχή τι λέει γιατί τα αυτιά μου γεμίζουν με τιτιβίσματα πουλιών, βιολιά και το τραγούδι των Carpenters "Why do birds suddenly appear, every time you are near?"

Χτες καθώς γυρνούσα από την δουλειά έβαλα να ακούσω το σι-ντι της. Εκπληκτικά ακούσματα, μια απίθανη συλλογή με πρώτο το Los amantes de Teruel από τον Μίκη Θεοδοράκη βασισμένο σε μια ρομαντική ιστορία που έχει τις ρίζες της το 1217 στην μικρή πόλη Τερουέλ της Ισπανίας.

Στην πόλη υπήρχαν δύο μεγάλες και σημαντικές οικογένειες, Οι Μαρσίγια και οι Σεγούρα. Ο Χουάν Μαρτίνεζ (γνωστός και ως Ντιέγκο) ήταν από μικρός ερωτευμένος με την Ισαμπελ Σεγούρα. Όταν τα παιδιά ήταν σε ηλικία γάμου η οικογένεια του Ντιέγκο περνούσε δύσκολα οικονομικά και ο πατέρας της Ισαμπελ δεν επέτρεπε τον γάμο. Ο Ντιέγκο κατάφερε όμως να κάνει τον πατέρα της να συμφωνήσει πως θα έφευγε από το Τερουελ για 5 χρόνια και αν κατάφερνε να γυρίσει πίσω με περιουσία θα παντρευόταν την Ισαμπελ.

Κατά την διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων ο πατέρα της την πίεζε να παντρευτεί κάποιον άλλον αλλά εκείνη έφερε ως επιχείρημα ότι ο Θεός την ήθελε παρθένα μέχρι να γίνει 20 ετών λέγοντας ότι όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να μάθουν τα του σπιτιού πριν παντρευτούν. Ο πατέρας της που την αγαπούσε πολύ υποχώρησε.

Πέντε χρόνια περάσανε και την ημέρα λήξης της προθεσμίας ο πατέρας της την πάντρεψε με τον Ντον Πέντρο δε Αζαγκρα από το το Αλμπαραθίν. Αμέσως μετά την τελετή του γάμου φασαρία ακούστηκε από την πλευρά της εισόδου της πόλης. Ο Ντιέγκο είχε επιστρέψει με πλούτη και την πρόθεση να παντρευτεί την αιώνια αγαπημένη του Ισαμπελ. Ο Ντιέγκο δεν είχε υπολογίσει ως μέρα εκείνη που έκλεισε την συμφωνία με τον πατέρα της... όπως είχε κάνει ο ίδιος. Είχε αργήσει μόνο μερικές ώρες.

Εκείνο το βράδυ ο Ντιέγκο μπήκε κρυφά στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και αθόρυβα ξύπνησε την Ισαμπελ και την παρακάλεσε "Besame, que me muero," (Φίλησε με επειδή πεθαίνω). Αυτή αρνήθηκε λέγοντας "No quiera Dios que yo falte a mi marido," (Ο Θεός δεν θέλει να εξαπατήσω τον άντρα μου) "Por la pasion de Jesucristo os suplico que busques a otra, que de mi no hagais cuante. Pues si a Dios no ha complacido, tampoco me complace a mi." (Εις την αγάπη του Ιησού Χριστού σε εκλιπαρώ να βρεις άλλη και να σταματήσεις να νοιάζεσαι για μένα. Αν δεν ικανοποιήσεις τον Θεό δεν θα ικανοποιήσει κι εμένα).

Εκείνος για τελευταία φορά της ζήτησε ένα φιλί λέγοντας της ότι πεθαίνει αλλά εκείνη για άλλη μια φορά αρνήθηκε. Εκείνος μην μπορώντας να διανοηθεί τον χωρισμό από την αγαπημένη του με ένα αναστεναγμό πέθανε μπροστά στα πόδια της. Εκείνη ξύπνησε τον άντρα της και της είπε τι συνέβη. Συμφώνησαν να τον θάψουν κρυφά στην τοπική εκκλησία για να μην κατηγορηθεί εκείνος για τον θάνατο του.

Την επόμενη μέρα κατά την διάρκεια της κηδείας του Ντιέγκο Μαρσίγια η Ισαμπέλ εμφανίστηκε με το νυφικό της. Με αργά βήματα πλησίασε και έδωσε το φιλί στον άντρα που είχε αρνηθεί και προκάλεσε τον θάνατο του. Εκείνη την στιγμή έπεσε κι εκείνη νεκρή επάνω του.


Οι δύο θάνατοι που προήλθαν από την αγάπη του ζευγαριού ήταν για τους πολίτες της Τερουέλ συγκλονιστικοί και απαίτησαν από την εκκλησία να θαφτούν μαζί ώστε τουλάχιστον στον θάνατο να βρίσκονται μαζί. Η φήμη του ζευγαριού εξαπλώθηκε στην Ισπανία καθώς χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο το κόσμο επισκέπτονται τον τάφο τους και το 1560 ξεθάφτηκαν και τοποθετήθηκαν στο μέρος που βρίσκονται μέχρι σήμερα. Τους νέους τάφους σχεδίασε ο γλύπτης Χουαν δε Άβαλος από μάρμαρο με τα οικόσημα των δύο οικογενειών. Στον ένα τάφο το άγαλμα του δυνατού και όμορφου Ντιέγκο να απλώνει το χέρι του προς την επίσης πανέμορφη Ισαμπελ. Τα χέρια τους δεν ακουμπούν για θρησκευτική σεμνότητα μιας που η Ισαμπελ ήταν ήδη παντρεμένη.


***

Δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποιο βίντεο της Πιαφ παρά μόνο δύο αναφορές

Αυτή
http://www.youtube.com/watch?v=SnIRiioKAM0

και αυτή:
http://www.youtube.com/watch?v=rhNPu32v7-o

Οι στοίχοι του τραγουδιού Edith Piaf - Les Amants De Teruel Lyrics

L'un près de l'autre
Se tiennent les amants
Qui se sont retrouvés
Pour cheminer côte à côte
Retrouvés dans la mort
Puisque la vie n'a pas su les comprendre
Retrouvés dans l'amour
La haine n'ayant pas pu les atteindre
Les feuilles, les feuilles tombent
Sur leur lit de Noce
Que la terre soit douce
Soit douce aux amants de Teruel
Enfin réunis dans l'ombre...
L'un près de l'autre
Ils dorment maintenant
Ils dorment, délivrés
De l'appréhension de l'aube
Se tenant par la main
Dans l'immobilité de la prière
Renouant leur serment
Dans la tranquille éternité des pierres
La Nuit leur ouvre ses portes
Tout rentre dans l'ordre
Leur étreinte demeure
Demeure à jamais suspendue
Ainsi qu'une note d'orgue...

2 comments:

Περιπετών said...

Nα σημειώσω πως το υπέροχο αυτό τραγούδι του Μίκη είναι το Όμορφη πόλη από το ομώνυμο θεατρικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κακκογιάνης το 1962. Οι στίχοι είναι του αδελφού του Μίκη του Γιάννη Θεοδωράκη.

Ο πρώτος εκτελεστής ήταν ο ίδιος ο Μίκης και εν συνεχεία το τραγούδησε ο Βογιατζής, ο Μπιθικώτσης και δεκάδες άλλοι. Εκείνη την χρονιά ο ίδιος ο Θεοδωράκης έγραφε την μουσική για την ταινία les amants de Teruel και δούλευε με την Piaf. Τους στίχους τους έγραψε ο I.Plante και λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου η Piaf πέθανε.

Christos said...

ααα ευχαριστώ φίλτατε, με γλύτωσες από πολύωρη έρευνα, θα ήταν το επόμενο που θα έψαχνα, την σχέση της Πιαφ με τον Θεοδωράκη και το τραγούδι.

A wise saying

Home is where your heart is