Pages

May 18, 2007

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων - Κλωτσιά στη φτώχεια, στον ρατσισμό και στις εξαρτήσεις

Τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας, μια διαφορετική ελληνική ομάδα διεκδικεί με αξιώσεις την παγκόσμια ποδοσφαιρική καταξίωση, αυτή τη φορά στα γήπεδα της Δανίας. Πρόκειται για την ελληνική ομάδα αστέγων.

Με πρωτοβουλία της ΓΑΛΕΡΑΣ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων – το οποίο θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από 29 Ιουλίου ώς 4 Αυγούστου 2007– θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ελληνική ομάδα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Οι άστεγοι, τα άτομα που είναι εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και οι πρόσφυγες, είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας. Στόχος της είναι να αναδείξει τα προβλήματα, να προβάλλει το έργο φορέων που έχουν ως αντικείμενο την περίθαλψή τους, και να ενισχύσει τον αγώνα για επανένταξη συνανθρώπων μας που η ζωή τούς πήγε αλλού.

Σκοπός μας είναι η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων να είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που στόχο θα έχουν την ένταξη στη ζωή των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, με όχημα την ομαδική προσπάθεια και την χαρά του παιχνιδιού. Στόχος μας είναι να γίνει ένα Πανελλαδικό Κύπελλο Αστέγων με συμμετοχή από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και είναι η χώρα μας αυτή που θα φιλοξενήσει μια από τις μελλοντικές διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ΓΑΛΕΡΑ απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που εφαρμόζουν προγράμματα ανθρωπιστικής δράσης, για να βοηθήσουν στην στελέχωση της ομάδας αλλά και του ειδικευμένου προσωπικού που θα την συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Ήδη έχουν ανταποκριθεί και θα προσφέρουν τη βοήθειά τους, μεταξύ άλλων το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η PR.A.K.S.I.S, η Κλίμακα, η Εθελοντική Εργασία Αθήνας και η ΚΑΡΙΤΑΣ.

Η πρώτη επίσημη προπόνηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, 1.00-3.00 μμ., στο δημοτικό γήπεδο του ΡΟΥΦ (στάση Κολυμβητηρίου), το οποίο παραχωρήθηκε για την προετοιμασία τής ελληνικής ομάδας από το Ίδρυμα Αστέγων τού Δήμου Αθηναίων.
Την ίδια ώρα και μέρα θα πραγματοποιούνται όλες οι προπονήσεις ώς το τέλος Ιουλίου, όταν και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για τα γήπεδα της Κοπεγχάγης.

Σας προσκαλούμε να ξεσκονίσετε την αθλητική σας περιβολή και να έρθετε ώς το Ρουφ για να κάνουμε όλοι μαζί το σύνθημα πράξη: «Κλωτσιά στη φτώχεια, στον ρατσισμό και στις εξαρτήσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό/οπτικό υλικό κ.λπ. επικοινωνήστε με την ΓΑΛΕΡΑ.



Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία τού Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers). Πρόκειται για ποδοσφαιρικό τουρνουά street-soccer. Το 2006, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, όπου συμμετείχαν ομάδες από 48 χώρες, και 496 συνολικά αθλητές. Φέτος, το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, από τις 29 Ιουλίου ώς τις 4 Αυγούστου.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, έχουν άτομα, άνδρες ή γυναίκες, τα οποία είναι τουλάχιστον 16 χρόνων ή συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 1η Ιουλίου 2007, και πληρούν μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Είναι άστεγοι ή υπήρξαν άστεγοι για κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διοργανώσεων.

• Το εισόδημά τους προέρχεται από την πώληση εντύπων του δρόμου (street papers), όπως ήταν τα «Δρομολόγια».

• Eίναι πρόσφυγες, των οποίων η απόφαση για τη χορήγηση ή μη ασύλου από τις αρμόδιες αρχές βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν θα πρέπει να έχουν ούτε άδεια εργασίας στη χώρα.

• Είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες ή το αλκοόλ και υπήρξαν άστεγοι για κάποιο διάστημα τα τελευταία δύο χρόνια.




Διοργάνωση: ΓΑΛΕΡΑ

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

Με τη συμμετοχή των:

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά

Εθελοντική Εργασία Αθήνας

Κάριτας Ελλάς

ΚΕ.Θ.Ε.Α. - Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

ΚΛΙΜΑΚΑ - Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου

PR.A.K.S.I.S - Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

***
πηγη: galera.gr

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is