Pages

Feb 22, 2007

Λογοκρισία τώρα! Κλείστε τα θέατρα, κάψτε τα βιβλία!

Μετά το θέμα με το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο Αρσάκιο και το τσίρκο Μεντράνο του Τριανταφυλλόπουλου στην Τιβί (βλέπε και Neverland)να λοιπόν και δεύτερη περίπτωση λογοκρισίας.

Η Επιτροπή Επιλογής Θεαμάτων του υπουργείου Παιδείας απαγόρευσε σε μαθητές γυμνασίου να παρακολουθήσουν εν ώρα σχολικού προγράμματος την παράσταση «Το χάσμα», η οποία έχει ανέβει στο θέατρο «Κνωσσός» και έχει ως θέμα τις σχέσεις γονέων και παιδιών.


Τη σχετική απόφαση της Επιτροπής κατήγγειλαν με συνέντευξη που παραχώρησαν την Πέμπτη οι συντελεστές της παράστασης, ο συγγραφέας του έργου Κ.Γεωργουσόπουλος, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Λ.Τσάγκας και ο συνθέτης Δ.Τσακνής.

«Το χάσμα» αποτελεί ουσιαστικά μια καλλιτεχνική σύνθεση αποσπασμάτων από 16 θεατρικά έργα: «O ήχος του όπλου» (Λούλα Αναγνωστάκη), «Ερωφίλη» (Γεώργιος Χορτάτσης), «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα» (Σοφοκλής), «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» (Ευριπίδης), «Χοηφόροι» (Αισχύλος), «Βασιλικός» (Αντώνιος Μάτεσις), «Μάνα...μητέρα...μαμά» (Γιώργος Διαλεγμένος), «Αμλετ» (Ουίλιαμ Σαίξπηρ), «Λουίζα Μίλερ» (Φρίντριχ Σίλερ), «Βρικόλακες» (Ερρίκος Ίψεν), «Ταρτούφος» (Μολιέρος), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Ευγένιος O' Νιλ), «Στέλλα Βιολάντη» (Γρηγόριος Ξενόπουλος), «Το Φιντανάκι» (Παντελής Χορν), «Νεφέλες» (Αριστοφάνης).

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι συντελεστές καταγγέλλουν προληπτική λογοκρισία σε βάρος κλασικών και νεότερων θεατρικών, καθώς η απόφαση κρίθηκε προκλητική και άκρως συντηρητική.

Λοιπόν προτείνω να κλείσουν όλα τα θέατρα και να απαγορευθεί η λογοτεχνία στα σχολεία. Επίσης προτίνω την υποχρεωτική παρακολούθηση τηλεόρασης σε όλες τις τάξεις, ο δάσκαλος να σταματάει το μάθημα για τις απαραίτητες διαφημίσεις (μιας που δεν πρόκειται αυτή και όποια άλλη κυβέρνηση, υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει να δώσει επιτέλους λεφτά στην Παιδεία) και όλα τα παιδάκια να τραγουδάμε, εκτός από τον Εθνικό Ύμνο το Yasou Maria και το No Madona

Άι σιχτίρ!
και στα δικά σας!

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is