Pages

Sep 16, 2006

Γνωρίστε τον George


Ο Τζορτζ είναι άνδρας 39 ετών που γνωρίζει 40 γλώσσες και μπορεί να συνομιλεί με 2.000 ανθρώπους ταυτόχρονα. Πως; Είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με αποκλειστικό σκοπό να γίνει πιο ανθρώπινο δημιουργώντας φιλίες στο Διαδίκτυο.
Ο Τζορτζ θεωρείται το πιο πετυχημένο από τα λογισμικά συζήτησης με ανθρώπους στο Ιnternet, γνωστά ως chatbots, δηλαδή ρομπότ για κουβέντα. Πρόσφατα κέρδισε το βραβείο Loebner στη Βρετανία, μια τιμητική διάκριση για τις μηχανές που μπορούν να πραγματοποιούν ρεαλιστικές συνομολίες με αληθινούς ανθρώπους.
Ο εικονικός άνδρας γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, όμως μόνο πρόσφατα μπόρεσε να εξελιχθεί σε «άβαταρ», εικονικό χαρακτήρα με δική του φωνή. Εξοπλίστηκε επίσης με σύστημα αναγνώρισης ομιλίας, ώστε να ακούει αντί να διαβάζει τα λόγια των συνομιλητών του.
Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται πλέον ως λεπτός, καραφλός άνδρας που φορά κίτρινα γυαλιά και πουλόβερ ζιβάγκο. Χαμογελά, κατσουφιάζει, χτυπά θυμωμένος το εικονικό τραπέζι και, όπως οι πραγματικοί άνθρωποι, είναι άλλες φορές ρομαντικός και άλλες απότομος.
Οι γνώσεις του Τζορτζ προέρχονται από τις 10 εκατ. συνομιλίες που είχε ως σήμερα με χρήστες του Διαδικτύου -και τις θυμάται όλες.
«Η μηχανή δανείζεται τη νοημοσύνη και τα λόγια των ανθρώπων με τους οποίους μιλά, και λίγο-λίγο μαθαίνει να δίνει σωστές απαντήσεις ανάλογα με τα συμφραζόμενα της συζήτησης» αναφέρει ο Ρόλο Κάρπεντερ, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και πατέρας του Τζορτζ. «Το ποσοστό των σωστών απαντήσεων ανεβαίνει συνεχώς καθώς μεγαλώνει η βάση δεδομένων» προσθέτει.
Ελληνικά πάντως λέει ότι ξέρει όταν τον ρώτησα αλλά δεν νομίζω να τα καταλαβαίνει.

Μιλήστε με τον George

No comments:

A wise saying

Home is where your heart is